Kiriman: Ummi Hani
Sumber: Resipi tradisi Terengganu.
Bahan-Bahan:
2 ekor Ikan kembung / 1 keping tenggiri
4/5 ulas bawang putih,
2 biji Lada hidup / 6 biji cili padi
4 keping asam keping (saiz sederhana)
1 inci Lengkuas
1 cm Kunyit
Garam
( sukatan bahan adalah mengikut citarasa )
Cara:
Ikan dibersihkan tanpa perlu dikelar.
Bawang boleh dihiris dua atau dimasukkan sebiji-sebiji. Begitu juga lada hidup, asam keping dan kunyit. Lengkuas diketuk sedikit.
Sediakan periuk yang sesuai dengan saiz ikan. Masukkan air dan campurkan semua bahan-bahan tadi. Kemudian bolehlah dimasukkan garam. Tunggu sehingga ikan masak dan tutup api dan hidangkan.
Cadangan Hidangan:
Ikan singgang lebih sedap dimakan jika disertakan dengan ulam timun batang kecil beserta sambal belacan, tempoyak atau budu.
Monday, March 7, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment